L. Weingarten

A Series of Questions

7 juli 2012: Expositie in het NH Archief, Haarlem


© L. Weingarten

Roze Zaterdag

Op de laatste zaterdag van juni 1978 werd de eerste homo/lesbische demonstratie/manifestatie in Nederland georganiseerd. Vanaf 1979 gebeurde dat onder de naam Roze Zaterdag. Sinds 1981 vindt de demonstratie voor het eerst buiten Amsterdam plaats, in Den Bosch, en trekt de demonstratie elk jaar door een andere stad. Het protest-karakter van de demonstratie veranderde meer in een parade die tot doel heeft de diversiteit van homo's, lesbo's, biseksuelen en transgenders te tonen en zo het begrip te vergroten.

De aanleiding

In september 2011 won de talentvolle jonge Amerikaanse fotograaf L. Weingarten de eerste prijs van de onder andere op genderdiversiteit gerichte Pride Photo Award, in de categorie Straight Back At You. Deze gelegenheid greep hij direct aan om zijn langdurige fotoproject A Series of Questions uit te breiden met een aantal portretten van Nederlanderse transgenders, transseksuelen, genderqueers en mensen die niet-genderconform leven. Het resultaat hiervan was nu dus als tentoonstelling in het Noord-Hollands Archief (Jansstraat 40, Haarlem) te bekijken.


Het project

In A Series of Questions laat L. Weingarten personen telkens een bord vasthouden met daarop een vraag die ook daadwerkelijk aan die persoon gesteld is - door vreemden, maar ook door naasten, vrienden of collega's. Door deze vragen op witte houten borden te presenteren, worden ze richting de kijker teruggekaatst, waardoor de dynamiek waaronder de vraag oorspronkelijk werd gesteld wordt ontwricht. Ze zetten de kijker er toe aan een reflectieve en kritische blik op zichzelf te werpen, en maken hiermee duidelijk hoe opdringerig en dwingend hokjesdenken kan zijn.


Ook op de foto?

Voor dit langdurige project is L. Weingarten altijd op zoek naar nieuwe deelnemers. Wil jij ook met een impertinente, lompe, bijzondere, grappig bedoelde of pijnlijke vraag die jou ooit gesteld is op de foto? Stuur dan een mailtje. Informatie & FAQ (in Engels): Call For Participants

Eerdere foto’s uit deze serie zijn te zien op de site van L. Weingarten.


Andere vragen over dit project? Mail ons.