L. Weingarten

A Series of Questions

Expositie in de Filmschuur, Haarlem 'n succes!


© L. Weingarten

Transgender Week

In 2012 is Haarlem Roze Stad van het jaar, met culturele, sportieve en feestelijke evenementen. Een hiervan was de Transgender Week van 15 t/m 21 maart. Onderdeel hiervan waren ook:

  1. I Am A Woman Now: documentaire van Michiel van Erp in de Filmschuur. De eerste generatie transseksuelen komt aan het woord. Zij waren pioniers op het gebied van geslachtsverandering van man tot vrouw. Zijn hun dromen uitgekomen en hebben ze de felbevochten gewenste kwaliteit van leven bereikt?

  2. Faalangst: cabaretvoorstelling van Merel Moistra, 16 maart in Mondiaal Centrum Haarlem. Over dingen waarvan we denken te weten wat normaal is. Feiten en meningen lopen door elkaar heen tot je niet meer weet waar de feiten beginnen en de meningen ophouden. Met humor, absurde verhalen en leuke liedjes.

De aanleiding

In september 2011 won de talentvolle jonge Amerikaanse fotograaf L. Weingarten de eerste prijs van de onder andere op genderdiversiteit gerichte Pride Photo Award, in de categorie Straight Back At You. Deze gelegenheid greep hij direct aan om zijn langdurige fotoproject A Series of Questions uit te breiden met een aantal portretten van Nederlanderse transgenders, transseksuelen, genderqueers en mensen die niet-genderconform leven. Het resultaat hiervan was nu dus als tentoonstelling in de Filmschuur te bekijken.


Het project

In A Series of Questions laat L. Weingarten personen telkens een bord vasthouden met daarop een vraag die ook daadwerkelijk aan die persoon gesteld is - door vreemden, maar ook door naasten, vrienden of collega's. Door deze vragen op witte houten borden te presenteren, worden ze richting de kijker teruggekaatst, waardoor de dynamiek waaronder de vraag oorspronkelijk werd gesteld wordt ontwricht. Ze zetten de kijker er toe aan een reflectieve en kritische blik op zichzelf te werpen, en maken hiermee duidelijk hoe opdringerig en dwingend hokjesdenken kan zijn.


Ook op de foto?

Voor dit langdurige project is L. Weingarten altijd op zoek naar nieuwe deelnemers. Wil jij ook met een impertinente, lompe, bijzondere, grappig bedoelde of pijnlijke vraag die jou ooit gesteld is op de foto? Stuur dan een mailtje. Informatie & FAQ (in Engels): Call For Participants

Eerdere foto’s uit deze serie zijn te zien op de site van L. Weingarten.


Andere vragen over dit project? Mail ons.