L. Weingarten

A Series of Questions

21 juni 2012: Expositie in het Reinaldahuis, Haarlem


© L. Weingarten

Het Reinaldahuis

Wereld Humanisme Dag 2011
Op dinsdag 21 juni 2011, Wereld Humanisme Dag, werd aan het Reinaldahuis van de Zorggroep Reinalda in Haarlem Oost de Roze Loper uitgereikt. Daarmee is het Reinaldahuis de eerste woonzorg-instelling in Haarlem en directe omgeving die dit certificaat voor homovriendelijkheid kreeg toegekend.

Wat is de Roze Loper?

Om homovriendelijkheid in de zorg te bevorderen heeft het COC Nederland in samenwerking met het Consortium Roze 50+ en KIWA de Tolerantiescan ontwikkeld. Deze scan heeft tot doel om de sociale acceptatie van homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen die in zorginstellingen wonen te bevorderen. (bron: Gay-Haarlem.nl)

Wereld Humanisme Dag 2012
In 2012 is Haarlem Roze Stad van het jaar, met culturele, sportieve en feestelijke evenementen. Op donderdag 21 juni is er in het Reinaldahuis een special roze programma samengesteld met onder andere een optreden van Merel Moistra en de foto-expositie van L. Weingarten

De aanleiding

In september 2011 won de talentvolle jonge Amerikaanse fotograaf L. Weingarten de eerste prijs van de onder andere op genderdiversiteit gerichte Pride Photo Award, in de categorie Straight Back At You. Deze gelegenheid greep hij direct aan om zijn langdurige fotoproject A Series of Questions uit te breiden met een aantal portretten van Nederlanderse transgenders, transseksuelen, genderqueers en mensen die niet-genderconform leven. Het resultaat hiervan was nu dus als tentoonstelling in het Reinaldahuis te bekijken.


Het project

In A Series of Questions laat L. Weingarten personen telkens een bord vasthouden met daarop een vraag die ook daadwerkelijk aan die persoon gesteld is - door vreemden, maar ook door naasten, vrienden of collega's. Door deze vragen op witte houten borden te presenteren, worden ze richting de kijker teruggekaatst, waardoor de dynamiek waaronder de vraag oorspronkelijk werd gesteld wordt ontwricht. Ze zetten de kijker er toe aan een reflectieve en kritische blik op zichzelf te werpen, en maken hiermee duidelijk hoe opdringerig en dwingend hokjesdenken kan zijn.


Ook op de foto?

Voor dit langdurige project is L. Weingarten altijd op zoek naar nieuwe deelnemers. Wil jij ook met een impertinente, lompe, bijzondere, grappig bedoelde of pijnlijke vraag die jou ooit gesteld is op de foto? Stuur dan een mailtje. Informatie & FAQ (in Engels): Call For Participants

Eerdere foto’s uit deze serie zijn te zien op de site van L. Weingarten.


Andere vragen over dit project? Mail ons.