L. Weingarten

A Series of Questions

2, 3 en 4 november 2012: Roze Kunstlijn, Haarlem


© L. Weingarten

Roze Kunstlijn

Haarlem Roze Stad 2012
In 2012 is Haarlem Roze Stad van het jaar, met culturele, sportieve en feestelijke evenementen.

Kunstlijn Haarlem
Kunstlijn Haarlem is een toonaangevend evenement voor hedendaagse kunst in Haarlem en omgeving. Elk jaar in het eerste weekend van november kan je het werk bewonderen en kopen van ruim 200 professionele kunstenaars op meer dan 150 locaties.

Kunst aan de Verkeerde Kant?

Begin 2011 ontstond samen met de ons ontvallen, maar nog lang niet vergeten Frank Stolvoort het idee voor een eigen Roze kunstexpositie aan het water. De naam was snel verzonnen: Kunst aan de Verkeerde Kant. Tijdens de Haarlemse Kunstlijn wordt dit idee werkelijkheid. Over het Figee Innovatie Theater, gelegen in de Waardenpolder, kan ook gezegd worden dat het aan de Verkeerde Kant van het Spaarne ligt. Dus de perfecte plek voor dit bruizende evenement.

De aanleiding

In september 2011 won de talentvolle jonge Amerikaanse fotograaf L. Weingarten de eerste prijs van de onder andere op genderdiversiteit gerichte Pride Photo Award, in de categorie Straight Back At You. Deze gelegenheid greep hij direct aan om zijn langdurige fotoproject A Series of Questions uit te breiden met een aantal portretten van Nederlanderse transgenders, transseksuelen, genderqueers en mensen die niet-genderconform leven. Het resultaat hiervan was als tentoonstelling in het Figee Innovatie Theater (Hendrik Figeeweg 1, Haarlem) te bekijken.


Het project

In A Series of Questions laat L. Weingarten personen telkens een bord vasthouden met daarop een vraag die ook daadwerkelijk aan die persoon gesteld is - door vreemden, maar ook door naasten, vrienden of collega's. Door deze vragen op witte houten borden te presenteren, worden ze richting de kijker teruggekaatst, waardoor de dynamiek waaronder de vraag oorspronkelijk werd gesteld wordt ontwricht. Ze zetten de kijker er toe aan een reflectieve en kritische blik op zichzelf te werpen, en maken hiermee duidelijk hoe opdringerig en dwingend hokjesdenken kan zijn.


Ook op de foto?

Voor dit langdurige project is L. Weingarten altijd op zoek naar nieuwe deelnemers. Wil jij ook met een impertinente, lompe, bijzondere, grappig bedoelde of pijnlijke vraag die jou ooit gesteld is op de foto? Stuur dan een mailtje. Informatie & FAQ (in Engels): Call For Participants

Eerdere foto’s uit deze serie zijn te zien op de site van L. Weingarten.


Andere vragen over dit project? Mail ons.